top of page

Kaakfysiotherapie / orofaciale fysiotherapie

Wat is kaakfysiotherapie / orofaciale fysiotherapie?

Kaakfysiotherapie, in de medische wereld beter bekend als orofaciale therapie, is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan het kaakgewricht, de kaakspieren, de mondmotoriek de nek en hoofdpijn. De behandeling richt zich op het verminderen van pijnklachten, het verbeteren van de beweeglijkheid van het kaakgewricht en nek, het verminderen van spanning en stress in de kaakspieren, het vergroten van de spierkracht van specifieke kaakspieren en het verbeteren van de mond- en kauw functie. Fysio Frencken is gespecialiseerd in het behandelen van orofaciale klachten. 

Waarvoor heb je orofaciale fysiotherapie nodig?

Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld mondgedrag, stress, overbelasting, trauma of tandheelkundige problemen. Veel voorkomende klachten zijn: 
 

  • pijn in de kaak en gezichtsregio, 

  • knakkend of klikkend geluid, 

  • moeite met kauwen, praten of slikken, 

  • bruxisme (kaakklemmen), 

  • hoofdpijn en

  • nekpijn. 
     

Kaakfysiotherapie kan ook nodig zijn na een ongeval, een breuk in de kaak of schedel, kanker in de hoofd/halsregio, een kaakoperatie of bij een aangezichtsverlamming.

Hoe werkt orofaciale fysiotherapie vanuit het oogpunt van Fysio Frencken?

Net zoals bij een fysiotherapeutisch traject, gaat de behandeling uit van de diagnose en de wensen van de patiënt. Daarom start ik met een uitgebreide intake en onderzoek van het kaakgebied. Tijdens de behandeling wordt er gewerkt aan het herstellen van de balans tussen spierfunctie, gewrichtsfunctie, en zenuwfunctie in de kaak-, hals-, hoofd- en nekregio.

 

Als orofaciaal therapeut werk ik nauw samen met specialisten zoals, tandartsen, gnathologen en kaakchirurgen in regio Roermond en Roerdalen. 
Indien nodig kunnen communiceer ik met een andere disciplines, zoals bijvoorbeeld een tandarts of kaakchirurg, voor een doorverwijzing of een multidisciplinaire aanpak. Ook besteed ik aandacht aan het voorkomen van klachten in de toekomst door het geven van tips en adviezen over mondgedrag, mondhygiëne, voeding en leefstijl.

 

bottom of page